Nominera till priset för tvärvetenskap
Ingemar Ingemarsson pris för tvärvetenskap är ett personligt pris till en eller flera personer som gör eller har gjort en betydande tvärvetenskaplig insats vid Linköpings universitet. Prissumman är på en halv miljon kronor och delas ut av Ingemar Ingemarssons stiftelse för tvärvetenskap.
Så här går nomineringen till
Mot bakgrund av beskrivningen av tvärvetenskap som den är formulerad av stiftelsen inbjuder vi till nominering till Ingemar Ingemarssons pris för tvärvetenskap. Nomineringen görs via den blankett som finns angiven nedan. För att skicka in blanketten krävs identifiering med BankID.
Vem får nominera?
Nominering kan göras av nuvarande eller tidigare läraranställd personal vid Linköpings universitet.
Vem kan nomineras?
En eller flera personer som är eller har varit verksamma vid LiU kan nomineras till priset. Den tvärvetenskapliga gärningen ska också i huvudsak vara utförd vid LiU. Om en nominering omfattar flera personer ska dessa ha varit likvärdigt aktiva inom samma tvärvetenskapliga gärning.
Vad ska nomineringen innehålla?
Beskriv:
- den/de nominerade med information om anknytning till LiU,
- (översiktligt) vad tvärvetenskap är i det specifika fallet, vilka discipliner som omfattats och hur de förhåller sig till varandra,
- den/de nominerades förmåga att vara drivande och nyfiken i att utveckla ny kunskap över disciplingränser,
- den/de nominerades förmåga att kommunicera och samarbeta med kollegor inom andra områden än det egna.
När kan nomineringarna göras?
Nomineringarna görs under perioden 1 oktober till 15 november 2024. Under denna period är länken till nomineringsblanketten öppen.
Utseende av pristagare
När nomineringsperioden är avslutad kontrollerar stiftelsen att de formella villkoren för nominering är uppfyllda. En av stiftelses styrelse utsedd priskommitté granskar sedan nomineringarna med utgångspunkt från följande kriterier:
- Vetenskapligt innehåll i relation till beskrivningen av tvärvetenskap som den är formulerad av stiftelsen. Särskild vikt läggs vid ”utveckling av ny kunskap som inte varit möjlig utan gränsöverskridande arbetssätt”.
- Betydelsen av den nya kunskap som skapats samt gärningens omfattning.
- Graden av drivkraft, kommunikativ förmåga samt samarbetsförmåga hos den/de nominerade.
Priskommittén presenterar en lista på möjliga pristagare för stiftelsens styrelse, som därefter fattar beslut om en toppgrupp av nominerade.
Toppgruppen kontaktas av stiftelsen för kompletterande information som hanteras av priskommittén i en andra granskningsomgång. Priskommittén presenterar sedan sin slutliga prioritering för stiftelsens styrelse som fattar beslut om pristagare.
Priskommittén
Priskommittén presenteras i samband med att nomineringsperioden öppnar.
Viktiga hållpunkter och datum
1 oktober – 15 november 2024
Nominering
Nomineringsperioden öppnar. Nomineringen ska omfatta en eller flera personer som har eller har haft en anknytning till LiU och har ett gjort tvärvetenskapligt arbete. Nomineringen görs digitalt via Webforum.
December 2024 – februari 2025
Urvalsprocess
Giltiga nomineringar behandlas av en priskommitté som granskar och bedömer varje nominering i enlighet med de riktlinjer styrelsen beslutar. En toppgrupp av nominerade kontaktas för att återkomma med kompletterande information.
Mars – april 2025
Beslut av pristagare
Priskommittén presenterar sin slutliga prioritering för stiftelsens styrelse, som fattar beslut om pristagare.
24 maj 2025
Prisutdelning
Priset delas ut under den Akademiska högtiden vid Linköpings universitet.